Herkese Selam!! Karşınızda Optiboot! Aşağıdaki fotoğrafa baktığınızda “Optiboot da ne? ama burası..” dediğinizi duyar gibiyim. 😁 Evet gördüğünüz kısımın adı Optiboot’tur. Peki nedir bu Optiboot?

Eğer fotoğrafı göremiyorsanız, lütfen yorumlardan bildirebilirsiniz!

Arduino ve diğer Atmel AVR çipleri için küçük ve hızlı bir önyükleyicisidir. Arduino, kullanım kolaylığının çoğunu önyükleyicisine borçludur. Önyükleyici, Atmega mikro denetleyicisinde yerleşik olan ve Arduino IDE’den mikro denetleyicinin belleğine yeni bir taslak yüklemeyi kolaylaştırmaktan sorumlu bir yazılımdır.

Optiboot’un wikisini incelemek veya kodlarını incellemek isterseniz github linkline buradan ulaşabilirsiniz. 🙂

Arduino kartlarındaki Arduino önyükleyicisine kurulumu kolaydır. Ayrıca bir Arduino ile diğer arduino’ya Optiboot kurabiliriz.

Kısaca Optiboot’un özelliklerine gelicek olursak:

  • Daha büyük yüklemeler sağlamamızı sağlar. Optiboot, 512 bayttır ve eski önyükleyicilere kıyasla 1,5 bin ekstra kod alanı bize sağlar.
  • Yüklemelerinizi daha hızlı yüklememizi sağlar. Optiboot daha yüksek buad (bilgi işleme hızı birimi. bir saniyede gelen bilgi sinyallerinin değeridir.) hızlarında çalışır ve programlamayı kolaylaştırmaktadır.
  • Adaboost performans iyleştirmeleri. (Şimdi, “Adaboost nereden çıktı!?” diyorsunuzdur. 😁 Hemen Adaboost’un ne olduğu kısa ve netce anlatayım. Zayıf sınıflandırıcıların bir araya gelerek güçlü bir sınıflandırıcı oluşturması prensibine dayanıyor. Örneğin, piramitlerin inşası için kullanılan devasa kayalar bireysel bir insan gücü ile kıpırdatılamazken bir çok işçi bir araya gelerek bu kayaları hareket ettirebiliyorlardı. Aynı bunun gibide Adaboost bu şekilde çalışmaktadır.) Optiboot, açıldıktan hemen sonra yükleyiciyi başlatan Fastboost’u uygulamakta yani adından da anlayacağınız üzere hızlı moda geçmektedir.
  • ATmega8, ATmega168 ve ATmega328p Arduinos ve Lilypad, Pro, Nano ve birçok türevleri ile uyumludur.
  • Birçok Atmel AVR ile çalışır.