Arduino projesi, kuzey İtalya’nın Ivrea kentindeki Etkileşim Tasarımı Enstitüsü Ivrea’da başladı. Arduino Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe, Gianluca Martino ve David Mellis tarafından kuruldu. İlk Arduino’yu 100$’lık bir BASIC Stamp mikrodenetleyici kullanarak yaptılar.

İşte karşınızda o yeni nesillere umut veren Arduino ekibi:

arduino-team görseli yüklenemedi. Lütfen yorumlardan bize bildirin!
Soldan sağa: David Mellis, David Cuartielles, Gianluca Martino, Massimo Banzi, Tom Igoe, flickr

2003 yılında Hernando Barragán, Massimo Banzi ve Casey Reas‘ın gözetiminde IDII’de yüksek lisans tezi projesi olarak Wiring geliştirme platformunu oluşturdu. İlk başta projenin amacı, mühendis olmayanlar tarafından dijital projeler oluşturmak için basit, düşük maliyetli araçlar yapmaktı.

Wiring platformu, ATmega’lı bir baskılı devre kartından (PCB) oluşuyordu. 168 mikrodenetleyici, mikrodenetleyiciyi kolayca programlamak için işleme ve kütüphane işlevlerine dayalı bir IDE. Wiring’den çatallanan bu yeni projeye Arduino adı verildi. Arduino adı ise, Arduin of Ivrea adındaki bir İtalyan Ortaçağ kralının adından gelmektedir.

İşte Arduino’nun ilk fotoğrafları:

photo-ilk-arduino-fotograflari görseli yüklenemedi. Lütfen yorumlardan bize bildirin!
İlk Arduino'nun fotoğrafları (2005), Adafruit

Bu fotoğraflar 2005 yılından ilk Arduino’ya ait. Massimo (Arduino’nun kurucu ortağı), bazı yapım fotoğrafları ve bazı prototipleri de içeren 2004’ten bir Flickr fotoğraf seti var. Buradan inceleyebilirsiniz. 😀

Arduino Belgeseli

Arduino için hazırlanmış belgeseli izleyebilirsiniz. 🙂

Arduino Donanımı

Arduino açık kaynaklı bir donanımıdır. Şeması, PCB’si, Kod vb. her şeyine ulaşılabilir. Arduino Yazılımı yani Arduino IDE içinde aynı durum geçerlidir. Windows, macOS ve Linux işletim sistemleri içinde Arduino IDE bulunur. İndirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Donanım ve yazılım tasarımları altında serbestçe kullanılabilir olmasına rağmen copyleft lisansı bulunur yani, ben bir Arduino yaptıysam bunun serbestçe dağıtma ve değiştirme hakkının, bu Arduino’dan oluşturulan türev çalışmalarda da aynı hakların korumam şartıyla yapmam gerekir.

Geliştiriciler için Arduino adı resmi ürüne münhasır ve izinsiz, türetilmiş işler için kullanılamaz. Arduino adını kullanılmasına ilişkin resmi politika belgesinde, projenin başkaları tarafından yapılan çalışmaları resmi ürüne dahil edilmeye açık olduğunu söylemiştir.

Sadede gelirsek, her ne kadar Arduino açık kaynaklı bir donanım olmasına rağmen Arduino türünde yaptığımız projelerde, Arduino adını kullanmamız engellenmiş, ancak ticari olarak piyasada olan Arduino ürünleri, Ardu- veya -duino ile başlayan ve biten çeşitli adlar kullanılarak oluşturulmuştur. Sizde bu tür adlarda Arduino çeşitleri mutlaka görmüşsünüzdür. 🙂

Arduino geliştirme ortamı Processing adlı dilin yazılımına dayanıyor ve ona çok benzemektedir. Java dilinde geliştirilen Arduino’nun GitHub reposuna buradan buradan erişebilirsiniz. Eğer Java biliyorsanız Arduino yazılımı üzerinde de istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Arduino mikrodenetleyiciler, programların yonga üzerindeki flash belleğe yüklenmesini kolaylaştıran bir önyükleme yükleyicisi ile önceden programlanmıştır. Neredeyse tüm modern Arduino kartları Optiboot önyükleyici kullanır. Biraz kafa karıştırıcı olabilir, sorun değil. Birazdan ayrıntılı şekilde Optiboot’a ve Atmage kartına göz atacağız ancak ondan önce isterseniz Arduino’nun üzerindeki donanım parçalarını inceliyelim.

Arduino Donanım Tasarımı

Tüm yeni Arduino kartlarında çoğunlukla Atmega328 çipi kullanılır. Model numarasındaki ilk iki hane kilobayt cinsinden flash belleğin boyu yani Atmega 328’de 32 kilobaytlık flash bellek vardır. Bu boyut küçük gelebilir ancak çoğu hobi projeler için yeterince yeterlidir.

sema-arduino-numarali görseli yüklenemedi. Lütfen yorumlardan bize bildirin!

Arduino UNO’yu ele alarak donanımının parçalarını sıralayla açıklayalım:

  1. USB Arabirim (Buradan bilgisayarımıza bağlanır.)
  2. Reset Butonu (Malum buton)
  3. USB-RS232 çevirici entegre (Çoğu yeni nesil bilgisayarlarda seri port girişi olmadığı için Arduino devre kartları USB ile çalışıyor.
  4. 2,54mm aralıklı dişi header konnektörler (Bağlantılar buralardan yapılabilir, bu konnektörlere denk gelecek şekilde shield kartlarda takabilirsiniz.
  5. Pin13 LED ve TX/RX Led’leri (Pin 13 LED: TX/RX LED’leri, Arduino bilgisayar ile haberleşirken bidi-bidi yapan şirin ledler 😊)
  6. Power LED (Enerjiyi aldığında yanmaktadır.)
  7. ATmega çip (Amiyane tabirle Arduino’nun beynidir. Atmel çipi hakkında ayrıntılı bilgiler için bu blog’a bakabilirsiniz.)
  8. Kristal (Burasıda devremizin kalbi, saniyede 16 milyon kere titreşiyor. 🙄)
  9. DC Besleme (Arduino’dan birkaç yüz miliamperden fazla yük çekerek parçalar bağlar iseniz buradan beslemeniz gerekir. Gelişim aşamasındaysanız USB’den beslemeniz yeterli olacaktır. Sadece farkları budur.
  10. 5V Regülator entegresi (Modeli 7805’tir.)

Optiboot

Buradan, Optiboot bölümünü inceleyebilirsiniz. (Kısa ve bence okumalısın. Çok ilginç bilgiler var!) 😊

Arduino Çeşitleri

Başlangıç seviyesi, gelişmiş kartlar, nesnelerin interneti kartları, eğitim kartları, giyilebilir kartlar mevcuttur. Aşağıdan inceleyebilirsiniz.

arduino-modeller görseli yüklenemedi. Lütfen yorumlardan bize bildirin!

Karşınızda Popüler 3 Arduino kartı ve özellikleri:

1. Arduino UNO

14 tane dijital giriş/çıkış pini vardır. Bunlardan 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. Ayrıca 6 adet analog girişi, bir adet 16 MHz kristal osilatörü, USB bağlantısı, power jakı (2.1mm), ICSP başlığı ve reset butonu bulunmaktadır.

arduino-uno görseli yüklenemedi. Lütfen yorumlardan bize bildirin!

2. Arduino Mega

54 tane dijital giriş/çıkış pini vardır. Bunlardan 15 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. Ayrıca 16 adet analog girişi, 4 UART (donanım seri port), bir adet 16 MHz kristal osilatörü, USB bağlantısı, power jakı (2.1mm), ICSP başlığı ve reset butonu bulunmaktadır.

arduino-mega görseli yüklenemedi. Lütfen yorumlardan bize bildirin!

3. Arduino Nano

14 adet dijital giriş/çıkış pini (6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir), 8 analog giriş, 16Mhz kristal, usb soketi, ICSP konnektörü ve reset tuşu bulunmaktadır.

arduino-nano görseli yüklenemedi. Lütfen yorumlardan bize bildirin!