Arduino IDE 2.0'a Hoşgeldiniz!

Arduino 14 Eylül 2022’de kendi sitesinden yayımladığı bloga göre artık Arduino IDE 2.0 versiyonun kararlı hale geldiğini ve indirilmeye hazır olduğunu duyurdu! 🥳

If you don't see the image, please let know in the comments!

Artık eski görünüme sahip IDE ile vakit kaybetmenize gerek yok. Yaptığım Arduino IDE ve Arduino Pro IDE indirme blogları şu andan itibaren en güncel versiyonu yani Arduino IDE 2.0 indirecektir.

Neden Pro IDE demiyoruz? 🤔

Artık Pro IDE demiyorum çünkü ilk çıktığı zamanlar geliştirilme aşamasında olan bu IDE, pro olarak adlandırılıyordu, bundan sonra normal IDE olarak söz edeceğiz.

Eğer Pro IDE Rehber blogu göz attıysanız orada ne tür özelliklerin geleceğinden bahsetmiştik. Eğer blogu okumadıysanız kısaca yeni yayımlanan özellik açıklamalarıyla kısaca değinelim:

Kodu Otomatik Tamamlama

Yazarken, düzenleyici, kodunuza ve eklediğiniz kitaplıklara göre değişkenlerin ve işlevlerin otomatik olarak tamamlanmasını önerir:

If you don't see the image, please let know in the comments!

Bir değişkene veya döngüye sağ tıkladığınızda menüden olduğu satıra (veya dosyaya) gitmek için gezinme kısayolları sağlar:

If you don't see the image, please let know in the comments!

Karanlık (Dark) Mod

Arduino ekibinin söylediği gibi:

Gözlerinizde gerginlik hissediyorsanız, ayarları hızlıca değiştirebilir ve Karanlık Mod’a geçebilirsiniz. 🌃

Gerçekten harika! 🤩 Özellikle eski versiyonlarda orijinal olamayan temalar kullanılıyordu, Arduino ekibi bunu da ele alarak karalık modu yeniledi!

If you don't see the image, please let know in the comments!

Arduino Cloud hakkında da bir çok yeni güncellemeyi paylaşmış fakat bu farklı bir blog konusu olduğu için buna değinmeyerek geçiyoruz.

Serial Plotter

If you don't see the image, please let know in the comments!

IDE 2.0, Arduino kartınızdan alınan farklı veri ve değişkenleri izlemek için çok yönlü bir araç olan daha zenginleştirilmiş bir Serial Plotter’e sahiptir. Serial Plotter, veri noktalarınızı daha iyi anlamanıza ve karşılaştırmanıza yardımcı olacak gerçekten kullanışlı bir görsel araç olarak tasarlanmış. Sensörleri test etmek ve kalibre etmek, değerleri karşılaştırmak ve diğer benzer senaryolar için kullanılabilir.

Arduino IDE Uygulama İçi Güncellemeler

Arduino IDE’ye girdiğinizde menülere girmediğiniz sürece karşınıza kütüphane güncellemelerinin olabileceği veya kartların güncellenmelerinin geldiği gibi bildirimler almışsınızdır hatta IDE’ye güncelleme gelip gelmediğini bile bilmiyorduk.

IDE 2.0 ile birlikte yeni bir sürüm mevcut olduğunda IDE size yeni güncellemenin geldiğini söyleyerek hemen güncelleyebilirsiniz, bu nedenle artık indirme sayfasına gidip yeni versiyonu indirmenize gerek yok.

Arduino IDE 2.0 hakkında kişisel görüşüm:

Gerçekten inanılmaz derecede güzel bir güncelleme, (Pro) IDE’yi zaten uzun süredir kullanıyordum fakat bazen sorunlar ve bazı hatalar ile karşılaşabiliyorduk. Arduino IDE 2.0’ın artık kararlı hale gelmesi gerçekten harika! Dark Mod yapmak için uğraştığımız şeyleri elbette unutmadık… 🙄 😦 Gerçekten artık Arduino IDE’de kod yazmak kolaylaştı! O zaman size iyi kodlar! 😁

Aynı zamanda Windows, MacOS, Linux’ta da Arduino IDE 2.0 mevcuttur! 🚀

Arduino IDE 2.0'ın en güncel sürümünü buradan indirebilirsiniz!

Eğer nasıl indireceğinizi bilmiyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz!